Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Nestrácajú optimizmus v časoch, keď iní plačú

Nestrácajú optimizmus v časoch, keď iní plačú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Vladimír Mrva

Tak ako celé Slovensko, aj vinári sa v týchto dňoch nadýchnu čerstvého vzduchu. V ich ponímaní to znamená najmä postupné otváranie terás reštaurácií, či pomalé prebúdzanie domáceho cestovaného ruchu. Od uvoľňujúcich sa protipandemických opatrení si sľubujú, že spotrebitelia siahnu po víne, ktoré pochádza od slovenských vinohradníkov a vinárov. Je to pre nich zásadné, keďže dominantný objem vína predávajú vo vinotékach a v segmente hotelov, reštaurácií a kaviarní (HORECA).

Podpora je kľúčom k lepšej cene

„Až 90 percent domácich vín vyrábame v najvyššej kategórii s chráneným označením pôvodu. Tieto vína nie sú priamo určené pre maloobchodný predaj, ale pre segment HORECA a vinotéky. Pokles, ktorý nám spôsobilo zavretie hotelov, sa nedá kompenzovať. Oproti roku 2019 sa vlani vypilo o 13 až 20 percent menej slovenského vína,“ hovorí na dnešnej tlačovej konferencii Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Z tohto dôvodu boli výrobcovia nútení zmeniť svoje odbytové kanály. Viac sa orientujú na predaj cez obchodné reťazce, kde v minulosti dominovali len najväčšie domáce vinárstva. Rozvíjajú aj svoje webové stránky a propagujú sa napríklad aj cez sociálne siete.

„Predaj cez maloobchod sa zvýšil. Poklesla však cena slovenského vína a to až o 10 percent. Priemerná cena domáceho vína na pultoch dosahuje 2,89 eur bez DPH. Cena zahraničných vín je pritom nižšia. Je len 2,52 eur bez DPH,“ hovorí Jaroslava K. Pátková.

Dôvodom lepšej ceny zahraničných vín je ustálená štátna podporná politika. Pokiaľ francúzski vinári bojovali s následkami koronakrízy so sumou 250 miliónov eur, tak u nás dosiahla podpora milión eur a ešte ani na ňu si nesiahli všetci vinári.

Každý „kartón“ sa počíta

Vinári v rámci sebazáchovy začali s online predajom. Tesne pred tlačovou konferenciou zväzu sme stretli neďaleko Národného salónu vín v Bratislave Ladislava Šeba, šéfa šenkvického vinárstva Karpatská perla. Ten sa rozhovoril. Rok 2020 aj ich postavil pred úplne novú situáciu. Predtým sa tešili z každej novej reštaurácie či vinotéky, ktoré oslovili svojim vínom. Znamenalo to pre nich, pár predaných fliaš vína denne k plusu.

Prísne opatrenia, ktoré spôsobili, že prevádzky boli zo dňa na deň zavreté, prinútili aj ich k novým riešeniam. Ak by neprišli, aj finančné toky tohto vinárstva by vyschli. Začali tak loviť v internetových vodách a časť, nie všetky tržby, dokázali nahradiť. Na prežitie, to zdá sa, v tejto chvíli stačilo.

Podobne reaguje po tlačovej konferencii vinohradníckeho zväzu aj Vladimír Mrva. Známy vinár z Trnavy, ktorý začal budovať svoj online predaj už v období, keď sme o koronavíruse nevedeli. Dopĺňa tak predaj aj priamo z vlastného vinárstva.

„Po zavretí reštaurácii a hotelov sa zrazu tešíte z každého predaného kartóna vína. Predtým sme mysleli vo veľkom a teraz k nám príde zákazník a sme radi, že odíde z vinárstva s dvoma kartónmi, či ak chcete, s dvanástimi fľaškami nášho vína,“ hovorí v úzkej skupine poľnohospodárskych novinárov Mrva.

Ten dúfam, že jeseň ich nezrazí tak na kolená, ako pred rokom. Ekonomika sa vtedy začala zatvárať a vyschol aj príjem z predaja vína.

Ako predseda zväzu vinohradníkov a vinárov spotrebiteľov láka, že víno z vlaňajšej úrody bude presne také, ako majú radi. Svieže a ľahké. Ideálne na letné grilovačky a stretnutia s priateľmi.

„Slovensko miluje ľahké vína a také budú aj tie z ročníka 2020,“ hovorí Vladimír Mrva.

Dôvody sviežosti a ľahkosti vín je potrebné vidieť najmä v jesenných zrážkach. Červené vína sa naopak do plnosti chuti dostanú až v ďalších rokoch.

Šumivé a perlivé vína ako nová príležitosť

Vinári majú v tomto období o 10 percent vyššie zásoby v skladoch, ako v iných rokoch. Veria, že leto naštartuje odbyt.

Mnohí sa v ostatnom období začali orientovať na šumivé, či perlivé vína. Národný salón vín dokonca v tomto roku prvý raz vyhodnocoval samostatnú kategóriu perlivých vín. Výkladná skriňa nášho agrosektora – vinárstvo, investovalo v minulých rokoch do nových technológií. Šumivé vína tak nie sú už len dominantou seredského Hubertu.

Svedčí o tom aj to, že do jarného kola výberu najlepších slovenských vín do Národného salónu vín sa prihlásilo 166 vzoriek. Z uvedeného počtu až 39 vín tvoria šumivé a 19 vín perlivé. Porotcovia vybrali prvých 25 vín, ktoré sa dostali do priestorov útulnej pivnice v centre Bratislavy. Tu sa ukrývajú najlepšie domáce vína aktuálneho ročníka. V priestore, ktorý nesie hrdý názov – Národný salón vín.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Vladimír Mrva

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments