Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Mlieko pomáha posilňovať imunitu, myslieť na to treba aj v čase šírenia koronavírusu

Mlieko pomáha posilňovať imunitu, myslieť na to treba aj v čase šírenia koronavírusu
insert_photofacebook MPRV SR

Mlieko a mliečne výrobky nepatria k základným potravinám náhodou – dôvodom je najmä to, že svojím zložením podporujú zdravú výživu človeka a pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť proti chorobám. To platí aj v súčasnej situácii šírenia koronavírusu. Upozornili na to aj čínski odborníci.

Zlepšenie imunity pre boj s koronavírusom

„Štyri hlavné združenia mliekarenského priemyslu v Číne vytvorili súbor usmernení pre spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov pre miestnych obyvateľov v nádeji, že posilnia kolektívnu imunitu verejnosti v boji proti chorobe COVID-19,“ vysvetlil Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

V Číne boli do prípravy nových usmernení zapojené aj vládne orgány a súkromné ​​spoločnosti. Konkrétne Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, Národný inštitút pre výživu a zdravie a Čínska lekárska asociácia.

„Pri prevencii, kontrole a liečbe epidémie v kritickom štádiu v súčasnosti veda ukázala, že vyvážená strava môže pomôcť zlepšiť zdravie, zvýšiť imunitu organizmu a poskytovať dôležitú výživu v boji proti chorobám. Mlieko a iné mliečne výrobky sú vynikajúcim zdrojom vysokokvalitných bielkovín a cenným zdrojom vitamínu B2, vitamínu A, vápnika a ďalších živín nevyhnutných pre ľudské telo. Vyšší príjem týchto výrobkov pre ľudí s nízkym obsahom bielkovín, najmä, ak sa vyžaduje zlepšenie imunity pre boj s koronavírusom, je veľmi prospešný,“ uviedli čínske združenia prostredníctvom formálneho vyhlásenia.

Kyslomliečne nápoje, vykysnuté syry alebo bryndza

V Číne je spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na pomerne nízkej úrovni. Tamojšie nové usmernenia odporúčajú denne každému obyvateľovi vypiť 300 ml tekutého mlieka, ktoré je možné nahradiť 37,5 g sušeného mlieka alebo 30 g syra. Čínski odborníci vyzdvihujú aj silu mliečnych výrobkov fermentovaných baktériami mliečneho kvasenia alebo obohatené o prebiotiká/probiotiká, ktoré v čase potreby posilniť imunitu prispievajú najmä k správnemu fungovaniu tráviacej sústavy.

Význam konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov v aktuálnej situácii vyzdvihujú aj slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka.

„Mlieko je svojím komplexným chemickým zložením najlepším zdrojom aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka. Zvlášť po fermentácii mlieka sú výrobky, ako kyslomliečne nápoje a vykysnuté syry, bohatým zdrojom veľmi užitočných baktérii a enzýmov. Osobitný význam pri získavaní dobrej imunity má bryndza vyrobená zo surového ovčieho mlieka s bohatým obsahom kyslomliečnych a priateľských baktérií,“ vysvetlil mliekarenský odborník Ing. Karol Herian, CSc.

Hoci najlepšie výživové a antibakteriálne účinky má práve ovčia bryndza, pre posilnenie imunity má význam konzumovať rozmanité mliečne produkty, obzvlášť tie fermentované.

Za odporúčaniami odborníkov stále zaostávame

Mlieko obsahuje viacero zložiek, ktoré zohrávajú významnú rolu v imunitnej odpovedi pri strete s vírusom, akým je aj koronavírus. Aj slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka preto vyzývajú ľudí, aby v tomto období siahali po väčšom množstve, či už samotného mlieka, alebo aj širokej palete výrobkov z neho.

„Treba poukázať na to, že spotreba mlieka na Slovensku ani dosiaľ nedosahovala odporúčania určené Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktoré by mali prispieť k zdravej výžive a tým aj k dobrému zdravotnému stavu obyvateľstva. Zatiaľ, čo odborníci odporúčajú ročný príjem mlieka a mliečnych výrobkov na úrovni 220 kg na osobu a rok, u nás je to o 50 kg na osobu a rok menej. Slováci by mali aj v tejto situácii, v ktorej sa aktuálne nachádzame, častejšie siahať po pohári mlieka, jogurte či tvarohu, prispeje to k posilneniu ich imunity, ktorú v najbližších týždňoch budú veľmi potrebovať,“ uzavrela Margita Štefániková zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.

Autor článku: Slovenské mlieko
Zdroj obrázku: facebook MPRV SR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments