Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Krízový scenár vraj bude

Krízový scenár vraj bude
insert_photoTASR

Šíriaci sa koronavírus ovplyvňuje aj agropotravinársky sektor. Ten nateraz zaznamenáva výpadok zamestnancov na úrovni asi 10 až 20 percent. Potravinári zatiaľ produkciu udržiavajú v normálnom režime, chcú sa však pripraviť aj na horšie časy, ktoré môžu nastať aj zo dňa na deň. Otázky, ktoré nad fungovaním sektora v prípade výraznej nákazy na Slovensku visia, riešili aj na krízovom štábe.

„To, čo sa nám na týchto rokovaniach podarilo, je spojiť všetkých, a to nielen poľnohospodárov a potravinárov, ale aj celú vertikálu vrátane prvovýroby, dodávateľov prvovýroby, spracovanie aj maloobchod. Sme na jednej lodi a spolu všetci pracujeme na tom, aby sme mohli bez problémov fungovať a zásobovať obyvateľstvo. To, čo sa nateraz nepodarilo a čo stále hapruje, je naplánovanie krokov vopred. Musíme vopred riešiť to, aby sme zamedzili situácii, v ktorej pri výskyte koronavírusu priamo u zamestnanca veľkého potravinárskeho závodu, by sme museli závod zavrieť,“ uviedol Stanislav Voskár z Únie potravinárov Slovenska.

Uvoľniť Zákonník práce

Pre poľnohospodárov je absolútne neprijateľné prerušenie výroby mlieka.  Povedal to Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, ktorý zároveň pripomína, že poľnohospodári nevedia odstaviť výrobu ako potravinári a preto ak by došlo k uzavretiu niektorej spracovateľskej prevádzky, musí dôjsť k presunutiu produkcie do iných závodov.

„Keďže musíme udržať výrobu takmer za každých okolností, je pre nás kľúčová priorita uvoľniť v týchto mimoriadnych časoch, na dobu určitú, Zákonník práce z hľadiska nadčasov,“ povedal Alexander Pastorek.

Potravinárske fabriky musia mať výnimočný status

Samotné potravinárske podniky majú vlastné plány, ako sa zachovať, mnoho však bude v danej situácii závisieť aj od pokynov hygienikov. Tí zatiaľ metodiku nevytvorili, prípady nákazy vo výrobných závodoch plánujú riešiť od prípadu k prípadu. Výrobcovia potravín sa obávajú dlhšieho zdržania výroby.

„My prevádzku za deň vydezinfikujeme, ale nemôžeme si dovoliť ju odstaviť. Potravinárske fabriky musia mať nejaký výnimočnejší status v takýchto situáciách. Nie je predsa mysliteľné, že by sme dovolili odstaviť nejakú pekáreň, mliekareň alebo mlyn,“ zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.

Mičovský: Upevnenie krízového štábu

Krízový štáb prvý raz za účasti nového ministra Jána Mičovského z hnutia OĽaNO zasadal už v pondelok doobeda.

„Hlavným cieľom je neohroziť trh s potravinami, výrobu a distribúciu potravín, a aby sme sa pripravili na situácie, ktoré môžu nastať. Je vylúčené, aby sme to riešili od prípadu k prípadu. V pondelok preto bude bodom číslo jedna upevnenie krízového štábu, ktorý bude musieť nájsť schémy na to, ako budeme postupovať, čiže pripraviť scenár, ktorý bude obsahovať všetky varianty,“ vyjadril sa ešte pred zasadnutím krízového štábu šéf agrorezortu.

Nákaza sa zatiaľ v potravinárskych podnikoch na Slovensku nepreukázala a všetky fungujú v riadnom režime. Dopyt po potravinách sa zvýšil dvoj až trojnásobne.

Výpadok zamestnancov by už v najbližších dňoch mohli vykryť zamestnanci odvetvia cestovného ruchu, najmä hotelov a reštaurácií. Tie sú teraz zatvorené. Agropotravinársky sektor spolu s odvetvím cestovného ruchu už vytvoril spoločný zoznam, na ktorý sa zapisujú dopytované aj ponúkané miesta v agropotravinárstve. V pondelok dopoludnia v zozname bolo už asi 250 ponúkaných miest, ktoré treba obsadiť, aj asi 220 pracovníkov, ktorí by o prácu mali záujem.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments