Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Jahody v Trnovci dozreli medzi prvými

Jahody v Trnovci dozreli medzi prvými
insert_photoautorka

Pavol Abrahám sa pestovaniu jahôd venuje už 10 rokov. Jahodové pole má priamo v Trnovci nad Váhom (okres Šaľa). Na ploche asi jeden a pol hektára pestuje 4 odrody, tento rok spustil samozber ako prvý v regióne.

„Vyzerá to sľubne. Ľudia chodia priebežne, každý deň postupne otvárame nové a nové políčka. Jahôd je zatiaľ dosť,“ pochvaľuje si pestovateľ.

So samozberom má dobré skúsenosti.

„Máme vypísané, že samozber je možný od 5 kilogramov. Niektorí ľudia to rešpektujú, niektorí nie, a niektorí sa prídu len najesť. S tým treba pri samozbere rátať. Každý deň volajú ľudia nielen z okolia, ale ja z väčšej diaľky s tým, že plánujú prísť,“ dodal Abrahám.

Koľko jahôd ročne vypestuje, si odhadnúť netrúfa.

„To sa nedá povedať. Ľudia aj odjedajú a nepočítame to.“

Aj v Trnovci nad Váhom tento rok pocítili vplyvy počasia.

„Vlani sme začali oberať 9. mája. Tento rok o vyše tri týždne neskôr. Samozber sme spustili až 5. júna. Úroda sa ukazuje dobre. Nebude taká dobrá, ako vlani, ale vyzerá to dobre,“ skonštatoval pestovateľ.

Aj on musel ísť s cenami oproti minulej sezóne trochu vyššie – kilogram jahôd zo samozberu predáva po 3 eurá, vlani to bolo o 20 centov menej.

„Podstatne viacej nákladov máme ako predtým, aj jarné prípravy viac stáli. Ale ľudia chodia a sú spokojní. Je to domáce a chutné. Ja to robím celkom inak, ako iní pestovatelia, pestujem na hrobliach s kvapôčkovou závlahou. Aj to možno prispelo k tomu, že dozreli skôr, ako na iných poliach,“ dodal Abrahám.

Samozbery sa v týchto dňoch otvárajú aj v iných lokalitách. Dozrievanie mešká oproti minulým ročníkom asi 3 týždne, v niektorých lokalitách aj viac. Úrodu pestovatelia očakávajú na úrovni priemeru, rast cien by mal byť len mierny.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments