Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

INESS: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti

INESS: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti
insert_photoTASR/AP

Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti. Tvrdí to v záveroch svojej novej publikácie “Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje viac ako len sebestačnosť” INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.

“Potravinová sebestačnosť je veľmi často spomínaná ako pojem, ktorý dokáže pomôcť slovenskému poľnohospodárstvu a potravinárstvu. Slúži však často ako zámienka pre debatu o konkrétnejších reformách, ktoré dokážu sektor posunúť vpred,” povedala v utorok na stretnutí s novinármi analytička INESS Monika Budzák, autorka publikácie.

Navyše, sa podľa jej slov veľmi často pod rúškom sebestačnosti prijali zákony, ktoré výrazne poškodzovali podnikateľské prostredie a na ktoré upozornila aj Európska komisia.

“Napríklad, že znevýhodňujú zahraničných výrobcov a deformujú podnikateľské prostredie,” poznamenala.

Podľa publikácie príklady z iných krajín ukazujú, že spoľahlivá dodávka zdravých potravín od produktívnych a konkurencieschopných domácich firiem je výsledkom investícií a inovácií.

Vzdelaná pracovná sila, voľný prílev know-how a investícií a neposlednom rade špecializácia sú podľa INESS kľúčom k tomu, aby boli slovenské podniky a produkty konkurencieschopné a splnili kvalitatívne nároky domácich a zahraničných spotrebiteľov.

“Moderné poľnohospodárstvo sa podobá viac automobilu so sofistikovanými strojmi, inžiniermi a skladovacími halami ako na zastarané družstvo, ktoré bolo poslednou nádejou pre nízkokvalifikované pracovné sily,” uvádza inštitút v publikácii.

Už dnes podľa INESS na Slovensku existujú pozitívne príklady zo sektora, ktoré sú úspešné vďaka svojmu podnikateľskému odhodlaniu. V potravinárstve vzniklo vďaka otvorenosti a medzinárodnej spolupráci viacero významných zamestnávateľov.

INESS: Chceme vidieť viac konkurencieschopných firiem

Dôležitejšie ako dotačné schémy a politické stratégie je podľa inštitútu podnikateľské odhodlanie. Cestou, ako ho podporiť, je zjednodušiť podmienky podnikania.

“Farmári a potravinári by sa mali v prvom rade zaoberať svojím podnikaním, nie byrokraciou,” uviedol inštitút INESS v publikácii o poľnohospodárstve a potravinárstve.

Nové nápady podľa INESS potrebujú pôdu na realizáciu – investície do usporiadania mimoriadne rozdrobeného pozemkového vlastníctva vytvoria transparentnejšie prostredie aj pre farmárov.

“Tieto konkrétne reformy by sa nemali redukovať na pojem sebestačnosť,” upozornil inštitút.

“Všetci si prajeme viac slovenských potravín, ktoré budú zdravé a cenovo dostupné. Chceme vidieť viac konkurencieschopných firiem, ktorých produktivita a dobré meno zaručujú kvalitu. Pre tento vysnívaný stav potrebuje sektor poľnohospodárstva a potravinárstva viac ako len sebestačnosť. Potrebuje konkrétne reformné záväzky, ktoré vytvoria priestor pre spoluprácu, nie izoláciu,” uzavrel v publikácii inštitút INESS.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR/AP

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef Artim
Jozef Artim
11. november 2020 11:36

Stanovisko k textu „Poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti“ Súhlasíme s názvom publikácie INESS, že „Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje viac ako len sebestačnosť“. Autorka M. Budzák v texte argumentuje, že pozornosť by sa mala sústrediť skôr na konkrétne reformy ako na sebestačnosť. Používanie termínu „potravinová sebestačnosť“ nie je vo… Celý komentár »