Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Farma pod Vtáčnikom je otvorená verejnosti a vyrába najlepšiu bryndzu

Farma pod Vtáčnikom je otvorená verejnosti a vyrába najlepšiu bryndzu
insert_photofacebook Farma pod Vtáčnikom

Koncept v podobe farmy otvorenej verejnosti, ktorá tak môže nahliadnuť do jej priestorov, nesie Farma pod Vtáčnikom za Kamencom pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Navštíviť ju ľudia môžu nielen počas podujatí, ale i v bežný deň.

“Celé to vzniklo v čase, keď som s farmárčením začínal. Nie som poľnohospodár, ale ekonóm. Potreboval som informácie, ako a prečo sa zvieratá chovajú. Vtedy som narazil na problém, že keď som sa chcel dostať na akékoľvek družstvo alebo farmu na Slovensku, vždy ma odkázali na predsedu alebo riaditeľa a dostával som otázky: prečo, čo chcete, čo sa stalo a my máme všetko v poriadku,” načrtol majiteľ farmy Marek Čepko.

Vtedy sa podľa svojich slov zamyslel a povedal si, že by bolo zaujímavé robiť farmu otvorenú pre ľudí, to znamená, že ktokoľvek tam kedykoľvek príde, má voľný vstup do ovčína, môže sa pozrieť na dojenie.

Nie je nič krajšie, ako keď vidíme, že sú deti šťastné

“Pre škôlky a školy to robíme v rámci nášho voľného času, keď si tu nejaký nájdeme. Snažíme sa mladú generáciu priviesť k tomu, aby začali v prvom rade rozlišovať, čo sú zdravé potraviny a v druhom rade, aby sa priblížili k zvieratám. Ide hlavne o mestské deti, ale stáva sa nám aj to, že škôlkari z neďalekých obcí nevedia, ako vzniká mlieko,” priblížil.

Čepko si nevie vysvetliť, čím vzniká nevedomosť detí o zvieratách a produktoch, či ide o zanedbávanie zo strany rodičov a nedostatok času.

“Myslím si, že toto je priestor na to, aby rodičia prišli a deti si odnášali poznatky, zážitky. Snažíme sa im cez víkendy poskytovať priestor. Takisto počas akcií, ktoré robíme počas roka, deti vtedy môžu ísť priamo k zvieratám. Baví nás robiť s deťmi a myslím si, že nie je nič krajšie, ako keď vidíme, že sú deti šťastné,” dodal.

Farma pod Vtáčnikom sa môže pochváliť i momentálne najlepšou bryndzou na Slovensku, ocenenie získala na Agrokomplexe. Okrem bryndze vyrábajú farmári i zrejúce ovčie a kravské syry, čo nie je pre Slovensko typické. Na farme chovajú ovce francúzskeho plemena lacaune, doja tam približne 200 kusov oviec a s mladými jahňatami a jarkami je tam cez 350 oviec. Chovajú tam i hovädzí dobytok plemena slovenské strakaté. Mlieko tamojších dojníc taktiež spracovávajú na výrobky.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: facebook Farma pod Vtáčnikom

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
8. júl 2019 21:24

Fantastický majú zrejúci ovčí syr. Delikatesa…