FAO varuje pred znížením produkcie potravín
Madrid 26. januára (TASR) – Nedávne zníženie cien potravín môže odradiť farmárov od zvyšovania produkcie. To môže mať za následok nedostatok potravín, najmä v rozvojových krajinách. Uviedol to dnes šéf Organizácie pre výživou a poľnohospodárstvo OSN (FAO) Jacques Diouf, ktorý zároveň varoval, že na budúci rok môžeme očakávať nižšiu úrodu.
„Môže to viesť k výraznému zníženiu produkcie v sezóne 2009/2010 a následne k prudšiemu rastu cien ako v sezóne 2007/2008. Ak k tomu prirátame zvyšujúci sa dopyt po biopalivách, je veľmi pravdepodobné, že tieto faktory môžu prispieť k zhoršeniu potravinovej bezpečnosti v rozvojových krajinách,“ upozornil.
Aj londýnsky inštitút pre strategické štúdie Chatham House dnes vo svojej správe varoval, že nedávny pokles cien potravín bol zrejme len dočasný.
„Hrozí skutočné riziko potravinovej krízy v budúcnosti, ktorá dopadne zvlášť tvrdo na krajiny, ktoré sú závislé na dovoze potravín a na chudobných ľudí,“ uvádza sa v správe.
Londýnsky inštitút pripomína, že pre zmeny podnebia, nedostatok vody a pôdy bude ťažké dosiahnuť rast produkcie, ktorý by pokryl odhadované zvýšenie dopytu o 50 % do roku 2030. Inštitút preto vyzýva vlády, aby investovali viac do poľnohospodárstva a zamerali sa na pomoc malým farmárom.
Podľa FAO približne 1 miliarda ľudí na celom svete trpí podvýživou. Ich počet sa v roku 2008 zvýšil o 40 %.
Informovala o tom agentúra Reuters.