Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Eurokomisia prijala prísne limity rezíduí pre pesticídy na ochranu opeľovačov

Eurokomisia prijala prísne limity rezíduí pre pesticídy na ochranu opeľovačov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že prijala nové pravidlá pre sprísnenie limitov rezíduí pre pesticídy na ochranu opeľovačov v krajinách EÚ.

Nové pravidlá po ich zavedení znížia maximálne hladiny rezíduí (MRL) dvoch pesticídov v potravinách. Hodnotenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) ukázali, že dve chemikálie, patriace do skupiny neonikotinoidných pesticídov, klotianidín a tiametoxám, predstavujú vysoké riziko pre včely a prispievajú ku globálnemu poklesu opeľovačov.

Z tohto dôvodu bolo ich vonkajšie používanie v EÚ zakázané už v roku 2018. Nové pravidlá znížia existujúce MRL pre tieto látky na najnižšiu úroveň, ktorú je možné merať pomocou najnovších technológií. Budú sa vzťahovať na všetky produkty vyrobené v EÚ, ale aj na dovážané potraviny a krmivá.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá uviedla, že pokiaľ ide o používanie a riziko pesticídov, EÚ vždy mala jasno v tom, že treba chrániť zdravie občanov a životné prostredie.

„Nové opatrenia, ktoré ovplyvňujú aj dovážané potraviny, vychádzajú z nášho rozhodnutia z roku 2018 zakázať vonkajšie používanie dvoch neonikotinoidov v rámci EÚ. Po prvýkrát sa znížia maximálne hladiny rezíduí pesticídov, aby sa riešil úbytok opeľovačov a chránilo sa naše životné prostredie,“ vysvetlila komisárka.

Spresnila, že EK týmto rozhodnutím zostáva pevná pri plnení záväzkov daných v rámci Európskej zelenej dohody a stratégie Z farmy na stôl, ktorých cieľom je smerovať k udržateľným potravinovým systémom a chrániť opeľovače.

Nové opatrenia sa budú vzťahovať na dovážané výrobky od roku 2026. Tretím krajinám to poskytne čas, aby sa pripravili na splnenie nových pravidiel EÚ.

Autor článku: spravodajca TASR Jaromír Novak
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments