Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Cukrovarnícka kampaň bola mimoriadne zložitá. Výsledkom je menej slovenského cukru

Cukrovarnícka kampaň bola mimoriadne zložitá. Výsledkom je menej slovenského cukru

Pestovatelia aj spracovatelia cukrovej repy majú za sebou jednu z najťažších sezón. Výsledkom je menej slovenského cukru, ktorý v ostatnej kampani vyprodukovali dva slovenské cukrovary.

„V kampani sme vyrobili 161 tisíc ton cukru. Zvyčajne vyrábame asi 180-200 tisíc ton. Napriek tomu, aká bola tá posledná kampaň, sa nám podarilo vyprodukovať aspoň spomínané množstvo, ktoré postačuje pre potreby Slovenska,“ vyjadril sa za spracovateľov predseda predstavenstva Považského cukru Michal Abelovič.

Kampaň ovplyvnilo najmä počasie.

„Bola to snáď jedna z najťažších kampaní vôbec. Mali sme extrémny úhrn zrážok počas októbra a novembra, pokračovalo to čiastočne v decembri a v takýchto podmienkach bolo ťažké pracovať. Z pohľadu vyorávky to bola veľmi ťažká kampaň, a náš cukrovar mal príležitosť zažiť aj situáciu, kedy sa nepodarilo vyorať dostatočné množstvo cukrovej repy a museli sme tomu prispôsobiť aj naše spracovanie,“ popisuje situáciu Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov v Seredi.

Nízka cukornatosť

Na slabšej produkcii sa v konečnom dôsledku podpísala najmä nízka cukornatosť cukrovej repy. Objemom bola úroda porovnateľná s inými rokmi. Po dlhšom čase sa práve vlani rozhodli cukrovú repu pestovať aj v Ivanke pri Nitre.

„Nebol to asi správny rok, pretože hneď na jar spôsobilo sucho nerovnomerné schádzanie. Na jeseň dažde spôsobovali ťažkosti pri vyorávaní. Bol to náš prvý ročník po dlhšom čase. Z toho pohľadu, že sa nám cukrová repa urodila a napokon sa nám ju podarilo aj pozbierať, to hodnotíme pozitívne. Dažde sa však prejavili v nízkej cukornatosti,“ uviedol Róbert Mészároš, predseda PD Ivanka pri Nitre.

Nižšiu cukornatosť zaznamenali pestovatelia naprieč celým Slovenskom. V praxi to znamená aj nižšie tržby za cukrovú repu.

„Mali sme okolo 14.45 percenta finálnej cukornatosti, teda cukru v repách bolo málo. Štandardne to býva okolo 16 percent. Nízka cukornatosť sa prejavila na ekonomike pestovania, ako aj na ekonomike cukrovaru v rámci dovozu vodnatej komodity,“ skonštatoval A. Šedivý.

Cukru bude dosť

Aj napriek poklesu produkcie slovenských cukrovarov bude cukru pre slovenských spotrebiteľov tento rok dosť.

„Spomínaná produkcia postačuje na pokrytie dopytu na Slovensku. Samozrejme, bolo by ideálne, ak by sa všetok slovenský cukor dostal aj k slovenským spotrebiteľom. Ale hranice sú otvorené a cukor sa aj dováža. Rovnako tak aj my vyvážame do okolitých krajín, takže bilancia bude vyrovnaná,“ dodal M. Abelovič.

Celkovo dva slovenské cukrovary spracovali v poslednej sezóne 350 tisíc ton cukrovej repy. Vyorávky, ako aj samotná kampaň, sa skončili o čosi neskôr ako po iné roky – najmä pre spomínané počasie. To aj s poklesom produkcie ceny na pultoch neovplyvní.

„Čo sa týka ceny, tú určuje prostredie v Európe. Takže na cenách na pultoch by sa pokles produkcie nemal prejaviť, mali by byť stabilné,“ vysvetlil Michal Abelovič.

Cukrovarníci by privítali nárast cien. Na nízku úroveň ich pred pár rokmi stlačilo zrušenie takzvaných cukrových kvót, pre ktoré je v Európe aj vo svete nadbytok cukru.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Považský cukor, a. s.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1553 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments