Zadajte hľadaný výraz

Branding Ematech 2020-07 LEFT
Branding Ematech 2020-07 RIGHT
Branding Ematech 2020-07 TOP
Článok dňa Z ekonomiky Zaujímavosti

ČR: Pestovanie ríbezlí končí, tak ako broskýň alebo egrešov

ČR: Pestovanie ríbezlí končí, tak ako broskýň alebo egrešov

Českí ovocinári končia s pestovaním čiernych, červených a bielych ríbezlí. O ovocie, ktoré sa používa predovšetkým na finalizáciu, nie je medzi spracovateľskými podnikmi záujem.

Výkupné ceny ríbezlí sú dlhodobo veľmi nízke a ovocinárom sa ich tak neoplatí pestovať. Po broskyniach a egrešoch sú ríbezle ďalším ovocným druhom, ktorý mizne z českých produkčných sadov. Povedal predseda Ovocinárskej únie ČR Martin Ludvík.

Najperspektívnejšie sú čierne?

Vlani zber všetkých druhov ríbezlí klesol o takmer 50 percent na 963 ton.

„Úroda ríbezlí spadla pod hranicu 1000 ton. Môžeme tak hovoriť o tom, že ich pestovanie v Českej republike končí,“ povedal M. Ludvík.

Dodal, že v minulosti úroda ríbezlí dosahovala až 5000 ton. Za socializmu sa ríbezle vo výraznej miere pestovali aj na záhradkách a následne sa vykupovali.

Biele ríbezle sa už vôbec nevysádzajú. V Českej republike sa pestujú na posledných dvoch hektároch, z ktorých 95 percent plochy patrí medzi staré výsadby s poklesom úrodnosti. Obdobné je to s červenými ríbezľami, ktorých je v ČR vysadených 577 hektárov z čoho je 91 percent plôch starých výsadieb. Čierne ríbezle sa pestujú na 372 hektároch pôdy a medzi starú výsadbu sa radí 60 percent plôch.

Egrešov sa urodila jedna tona

Relevantné pestovanie egrešov skončilo v Českej republike zhruba pred desiatimi rokmi. Kým pred tridsiatimi rokmi sa v ČR zberalo až 1000 ton egrešov ročne, vlani ovocinári oznámili úrodu jednej tony. Ešte v polovici 90. rokov pestovali ovocinári egreše na zhruba 100 hektároch, teraz ich majú na troch hektároch.

Pestovanie broskýň skončilo v ČR v uplynulom desaťročí. Vlani sa ich produkcia prepadla len na 448 ton. Ešte v polovici 90. rokov minulého storočia sa ročná úroda broskýň pohybovala na úrovni 11.000 ton. Pestovanie broskýň v Česku neunieslo konkurenciu broskýň z Talianska, Grécka a Španielska, ktoré dokážu trh plynule zásobovať päť mesiacov v roku. České broskyne sú naproti tomu sezónnou záležitosťou jedného mesiaca. Trh so spracovanými broskyňami potom ovládla Čína. Aktuálne v Česku zostáva posledných asi 287 hektárov broskyňových sadov, prestarnutých z nich je 74 percent.

Najviac je jabloní, nasledujú slivky

Celkom je v ČR aktuálne 13.840 hektárov sadov. V porovnaní s rokom 1989 to je o 40 percent menej. Sadov ďalej ubúda.

„Očakávame, že len počas tohtoročnej zimy sa zníži plocha sadov minimálne o ďalších 1500 hektárov,“ povedal Ludvík.

Najväčší diel sadov pripadá na jablone, a to 6830 hektárov. Za jablkami nasledujú slivky, višne, marhule, čerešne a hrušky. Starých výsadieb s poklesom úrodnosti je 43 percent.

Martin Ludvík uviedol, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí naplniť zámer Českej republiky zvýšiť plochy sadov, ktorý obsahuje dlhodobá stratégia ministerstva poľnohospodárstva z roku 2016. Podľa nej by malo byť v ČR tento rok 15.000 hektárov sadov a toto číslo by malo vzrásť v roku 2025 na 18.000 hektárov a v roku 2030 na 23.000 hektárov.

Podpora na vysadený hektár je 8 800 eur

Štát dáva na obnovu sadov podpory. Vlani smerovalo na výsadbu približne 370 hektárov nových sadov asi dva milióny eur (83 miliónov korún). Na jeden vysadený hektár pripadla dotácia približne 8 800 eur (219.000 korún).

„Náklady na založenie jedného hektáru sa podľa druhu ovocia pohybujú od 20-40 tisíc eur (500 tisíc až 1 milión korún),“ uviedol Martin Ludvík

Obnova sadov je napriek tomu nedostatočná a ovocné sady v porovnaní s ostatnými takzvanými citlivými komoditami trvalo ubúdajú. Napríklad plochy zeleniny a plochy chmeľníc sa medzi rokmi 2014 až 2018 zvýšili zhodne o 13 percent.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: TASR

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1574 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

2 komentáre

  1. Jano
    11. februára 2020

    Načo by komu bolo ovocie v dnešnej dobe plnej chemických náhrad………..

    Odpovedať
    1. Marina
      13. februára 2020

      Veru..vsetko pekne striekane z dovozu..este,ze mame zahradku a sami si vypestujeme ribezle,egrese a dokonca broskyne.Bez rib.lekvaru a zavarnych broskyn si to neviem predstavit..

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.