Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Bryndza zostane výrobkom z ovčieho mlieka

Bryndza zostane výrobkom z ovčieho mlieka
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR nebude podporovať zmenu legislatívy, ktorá by rozširovala právo používania názvu „bryndza“ na výrobky obsahujúce menej ako 50 % ovčej hrudky. Informovala o tom dnes hovorkyňa ministra pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Katarína Ďurica.

„Ministerstvo bude podporovať Slovenskú bryndzu s chráneným zemepisným označením, ktorá podľa európskej legislatívy musí povinne obsahovať viac ako 50 % ovčej hrudky. Nie je a nemôže byť zámerom ministerstva, aby podporovalo imitáciu tradičnej slovenskej bryndze,“ zdôraznila.

Cech bryndziarov, združenie spracovateľov mlieka, syrov a ovčieho mäsa považuje pripravovaný návrh výnosu agroministerstva na znižovanie podielu ovčieho hrudkového syra pri výrobe bryndze za hospodársky nezmyselný a likvidačný.

„Výnos nie je možné meniť len na základe jedného či dvoch návrhov s lobisticko-politickou orientáciou,“ konštatovalo sa v liste, ktorý 9. júna zaslal vtedajšiemu ministrovi pôdohospodárstva SR Vladimírovi Chovanovi v mene Cechu bryndziarov jeho predseda Ján Keresteš. Pripravovaný výnos podľa bryndziarov prakticky predstavuje likvidáciu ovčiarstva a bryndziarstva na Slovensku. Bryndza je historickým skvostom, prezentujúcim slovenský národ a jeho kultúru.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments