Zadajte hľadaný výraz

Ekologické poľnohospodárstvo Z domova

Biopotravinou roka 2010 sa stali Sušené jablká Biomila

Biopotravinou roka 2010 sa stali Sušené jablká Biomila
insert_photoilustračné foto poľnoinfo.sk

Biopotravinou roka 2010 sa stali sušené jablká Biomila. Druhé miesto v hlasovaní získali Biohope sušienky polomáčané v čokoláde a prvú trojicu najobľúbenejších biopotravín uzatvára Tatranské horské biomlieko polotučné. TASR o tom dnes informovala Klaudia Medalová z Centra environmentálnych aktivít.

Dodala, že hlasujúcich, ktorí rozhodovali o biopotravine roka na webe či formou hlasovacích lístkov v obchodoch so zdravou výživou, naopak, veľmi nezaujal Senický Bio Eidam. Vysvetľuje si to tým, že sa ešte nedá kúpiť, a tak ho ľudia dobre nepoznajú.

„Ľudia hlasujú za to, čo poznajú,“ poznamenala. Pri ochutnávkach im však tento výrobok vraj veľmi chutí.

„Výrobca víťaznej biopotraviny získava možnosť umiestniť logo Biopotravina roka 2010 na obale výrobku a šancu zviditeľniť ju ako najobľúbenejšiu medzi spotrebiteľmi v tomto roku. Ide teda o prestížne ocenenie, ktoré zvyšuje atraktivitu výrobku na trhu,“ povedal riaditeľ Centra environmentálnych aktivít Richard Medal.

Medalová spresnila, že tento rok ide už o šiesty ročník súťaže, do ktorej sa mohli zapojiť všetci výrobcovia biopotravín na Slovensku.

„Od nich záviselo, koľko a či vôbec nejaké svoje výrobky nominujú. Napokon šesť výrobcov nominovalo osem biopotravín a tie od 1. júla súťažili,“ doplnila.

Prvé slovenské biopotraviny sa začali vyrábať v roku 2001, len pomaly si však nachádzali svoje miesto na pultoch obchodíkov so zdravou výživou či v špecializovaných bioobchodoch. Aj preto sa v roku 2005 centrum rozhodlo organizovať spotrebiteľské hlasovanie o najobľúbenejšiu slovenskú biopotravinu s cieľom zviditeľniť v radoch širokej spotrebiteľskej verejnosti tieto slovenské potraviny.

Biopotravina je špeciálny druh potravín, a preto musí okrem bežných požiadaviek spĺňať aj náročné špeciálne požiadavky systému ekologickej poľnohospodárskej výroby. Biopotraviny, ich zložky, ako aj celý výrobný proces podlieha registrácii a pravidelnej kontrole.

Podľa Medalovej o ne javia záujem najmä mamičky, ktoré chcú pre svoje deti čo najčistejšie potraviny.

„A potom tiež alergici alebo ľudia, ktorí si chcú dopriať skutočne výrazné chuťové zážitky. O biopotravinách je totiž známe, že majú výraznejšiu chuť,“ doplnila.

Hlasovanie spotrebiteľov o najobľúbenejšiu biopotravinu sa koná od roku 2005.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: ilustračné foto poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments