Zadajte hľadaný výraz

Biopalivá Zo sveta

Biopalivá sa stávajú závažným problémom

Európske zákony sa čoraz citlivejšie stavajú k potrebám potravinárskeho priemyslu a to aj v súvislosti s rastúcou infláciou. Za jednu z príčin inflácie sa považuje využívanie potravinárskych surovín na výrobu biopalív.

„Neobávam sa, že veľké poľnohospodárske plochy budú osiate rastlinami, ktoré sa nebudú využívať priamo na potravinárske účely, ale ako energetické plodiny, tak ako sme to videli v minulom období. Predpokladám, že zdravý rozum predsa len zvíťazí “ povedal Jack Verhoek, predstaviteľ Európskeho parlamentu.

Vedci, ale aj poslanci upozorňujú, že rozsiahle veľkoplošné pestovanie poľnohospodárskych plodín za účelom výroby biopalív prvej generácie (palivá vyrábané z potravinárskych plodín) naozaj rozdúchavajú zdražovanie potravín. Verhoek si myslí, že ak budene pokračovať v propagácií, spoločnosť pochopí, že zamerať sa na pestovanie potravinárskych plodín ako zdroja biopalív je neprípustné.
„Záujmy potravinárskeho odvetvia sú pre nás prvoradé,“ deklaroval Verhoek

Tento názor zdieľajú aj nadnárodné spoločnosti, napríklad Heineken, ktorý presadzuje využívanie tzv. druhej generácie biopalív, vyrábaných z drevnatých častí rastlín, prípadne odpadu.

Nové spôsoby, ktoré predvídajú využívať ako surovinu celulózu a odpad z biomasy, nie sú tak energeticky náročné a vyžadujú si aj menej pôdy. Za jednu z najperspektívnejších možností sa pokladá výroba pohonných látok z morských rias. Riasy fungujú ako biologické továrne – fotosyntézou premieňajú oxid uhličitý a slnečné svetlo na energiu tak účinne, že dokážu niekoľko krát za deň zdvojnásobiť svoju váhu. Už niekoľko desaťročí sa o nich uvažuje ako o zaujímavom zdroji pre výrobu palív.

Pri rastúcich cenách ropy a zemného plynu, a skepse ohľadom negatívnych efektov biopalív vyrábaných z potravinárskych plodín, ich atraktívnosť rastie. Ako tvrdí Verhoek, holandskí pivovarníci sa snažia presvedčiť vládu financovať práve druhú generáciu biopalív.

Autor článku: Zo zahraničných portálov spracoval Martin German
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments