Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Ak budú predávať doma, stratia 200 tisíc eur

Ak budú predávať doma, stratia 200 tisíc eur
insert_photoautor - Rudolf Nádaský

Dobré domáce vyvážame, pochybné zahraničné kupujeme! Fakt, o ktorom sa hovorí už dávno, no k zmene stavu neprichádza. Platí to aj o slovenskom hovädzom mäse, ktoré sa len zriedka dostane na pulty tých predajní, kde nakupuje veľká väčšina obyvateľov Slovenska. Pre chovateľov je to fakt hodný na zamyslenie, no ekonomika produkcie hovädzieho mäsa zavelila inak. Je to aj prípad PD Špačince (okres Trnava), ktoré vlani vyhralo súťaž Top Agro Slovensko v kategórii poľnohospodárskych družstiev z produkčných oblastí.

Sledovať trh

Živočíšna výroba bola vždy súčasťou družstva a chceme aby to tak bolo aj naďalej,“ približuje filozofiu hospodárenia Rudolf Nádaský, predseda družstva.

Zvládnuť tisícpäťsto kusový chov hovädzieho dobytka rozhodne nie je maličkosť.

„Chce to kumšt a skúsenosť. Rovnako tak aj prehľad na trhu, a to nielen na tom slovenskom či európskom, ale aj svetovom. Trh je otvorený a treba byť stále v strehu. Jednoducho držať si takú správnu telesnú i pracovnú teplotu,“ odľahčil tému náročnosti práce pôvodom vyštudovaný agronóm.

Ten sa postupne priučil zootechnickým zákutiam, na ktoré sa postupne nabalili aj znalosti z medzinárodného obchodu.

„Postupne to tak vyšlo. Na to čo sme potrebovali, boli sme nútení nakupovať zvieratá aj zo zahraničia. Občas tu máme takú malú Európu: Taliansko, Španielsko, Česko, Lotyšsko, Litva či Estónsko. Osobne sa mi veľmi dobre spolupracuje s českými partnermi, máme tam vytvorené dobré a korektné vzťahy. Navyše český chovateľský materiál má medzi odberateľmi dobré meno a dá sa zobchodovať v dobrej cene,“ hovorí šéf špačinského podniku.

Zahraničie platí viac

Väčšina výkrmového stáda zo Špačiniec putuje do zahraničia, keďže domáci dopyt nie je konkurencieschopný. Rýchly prepočet hovorí za všetko.

„Zahraničné bitúnky vedia dať o 20, 30 a niekedy aj 50 centov vyššiu cenu ako tie slovenské. Keď si zoberiete zhruba jedno 700 kilogramové jatočné zviera a k tomu tisíckusové stádo, ľahko si vyrátate, čo vám spraví s ekonomikou 30 centov za kilogram k plusu,“ približuje základné počty chovateľ.

Pri premenných, ktoré dosadil do vzorca Rudolf Nádaský, dosahuje strata pri predaji domácim bitúnkom 200 tisíc eur.

Kto mal aké sucho?

„Vyzerá to tak, že súčasné počty neudržíme. Sú tu nejaké štátne podpory, no v duchu ich filozofie je viac ako náročné udržať stavy, keď niet čím kŕmiť. Z polí sme pozbierali čo sa dalo. Otázna je však kvalita krmiva, kde napríklad pri silážnej kukurici chýba základná zložka, kukuričné zrno. V danej situácii bude ťažké udržať súčasné počty zvierat tak, aby sa nám dostalo oficiálnej finančnej podpory. Jednoducho keď niet čím kŕmiť, nemožno v chove držať zvieratá. Pri suchu sme sa napríklad ocitli v kategórii tých podnikov, kde výpadok zrážok ani nepocítili,“ hovorí Rudolf Nádaský.

Podľa podmienok zverejnených agrorezortom ešte v septembri minulého roka sa poľnohospodár pri čerpaní podpory zaviaže udržať stavy zvierat do augusta tohto roka. Okres Trnava bol zaradený na ministerskej mape sucha ako región, kde sa zrážky prepadli o 36 až 40 percent, čo ho radí do oblasti s najmenším dopadom sucha. Podpora na výkrm hovädzieho dobytka v tomto pásme bola na úrovni 67,5 eur na dobytčiu jednotku. Poľnohospodári hospodáriaci v pásme s najvyšším dopadom sucha dostali pri výkrme hovädzieho dobytka podporu 82,5 eur na dobytčiu jednotku.

Neviem ako je to možné, ale naše výnosy z krmovín či obilnín sú na úrovni zhruba 50 percent. Mne to príde ako rozhodnutie od stola, bez znalosti konkrétnej reality. Keď k tomu prirátame ešte zníženie alebo aj zrušenie podpôr na výkrmový dobytok, reálne sa obávam o budúcnosť tohto typu chovu dobytka na Slovensku,“ poznamenal na záver Rudolf Nádaský.

 

Autor článku: Mário Hanzel - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Rudolf Nádaský

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ŠMÝKAL JÁN
ŠMÝKAL JÁN
2. január 2023 23:38

Niet sa čo čudovať, za 30 rokov existencie sme dokázali zlikvidovať spracovateľský mäsový priemysel na minimum. Pri Nežnej sme vstupovali ako exportér potravín do krajín ZSSR, ČR, Severnej Afriky, dnes sme dovozcovia 80 % mias spracovaných v našich ale zahraničnych vlastníkov mäsových výrob. MECOM – Maďarský majiteľ, Hyza – Český… Celý komentár »

Johnny
Johnny
3. január 2023 10:33
Odpoveď na  ŠMÝKAL JÁN

iba malá oprava- Mecom vlastnia Američania cez britskú pobočku, nie maďari (predtým to bola Penta a pred ňou Slovák s maďarskými koreňmi).

realista
realista
3. január 2023 19:21
Odpoveď na  Johnny

iba malá oprava : “Česko-slovenská finančná skupina Penta predala mäsospracujúcu spoločnosť Mecom Group, ktorá združuje viacero podnikov na Slovensku aj v Maďarsku, vrátane najväčšieho slovenského mäsokombinátu v Humennom, americkej spoločnosti Smithfield Foods.”(https://www.forbes.sk/penta-predala-mecom-novym-majitelom-sa-stane-americky-koncern-smithfield-foods/) “Smithfield Foods je stopercentnou dcérskou spoločnosťou WH Group Limited so sídlom v Hong Kongu, najväčšej spoločnosti na svete… Celý komentár »

Johnny
Johnny
4. január 2023 7:31
Odpoveď na  realista

ďakujem za doplnenie 🙂 prepokladám ale, že WG Group Limited bola v Hong Kongu založená zámerne, nízke dane 🙂

Pavol Hrubos
Pavol Hrubos
3. január 2023 6:11

Svata pravda.

xdruzstvoselce
xdruzstvoselce
3. január 2023 7:57
Odpoveď na  Pavol Hrubos

Veru , môžem iba súhlasiť s hodnotením daného stavu v našom poľnohospodárstve. Cielenou prácou Európskej komisie a jej podriadených v Európskom parlamente sú v našom poľnohospodárstve nariaďované iba likvidačné opatrenie / viď nepomer v dotáciách na VDJ, hektár .. / V štátoch východnej Európy sme požierači odpadu a omrviniek, ktorý… Celý komentár »

Vh
Vh
3. január 2023 12:43

Co placete. U na “na horach” dopestujeme 0% obilnim a ide to.

Pavol Hrubos
Pavol Hrubos
5. január 2023 7:26
Odpoveď na  Vh

Nejde to priatelu,trapi sa to.