Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Aj tak – tak… budú siať mak

Aj tak - tak... budú siať mak
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tento rok začal projekt, ktorý by mal poľnohospodárom ponúknuť alternatívu v rastlinnej výrobe. Do pestovania maku na priemyselné účely sa zapojili roľníci s výmerou približne 600 hektárov pôdy. Mak s vyšším obsahom morfínu je nádejou pre farmaceutickú spoločnosť z Hlohovca, pretože len tieto odrody jej môžu zabezpečiť udržanie výroby a konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch.

„Verím, že to bude úspešný projekt nie len pre našu spoločnosť, ale i pre našich partnerov – poľnohospodárov,“ uviedol Ján Dubnička, generálny riaditeľ spoločnosti Zentiva.

V prípade, že spolupráca so Zentivou bude obojstranne výhodná, spoločnosť z Hlohovca plánuje odoberať odrody priemyselného maku až z výmery 8 tisíc hektárov.

„Poľnohospodárom dodáme osivo a know how od našej materskej spoločnosti z Francúzska a tí nám odovzdajú mak aj makovinu,“ povedal Ján Dubnička.

Pre roľníkov sú dôležité nie len vysoké úrody, ale i obsah morfínu v produkcii. Náklady na pestovanie maku začínajú pri 490 eur na hektár. Zisk je individuálny, ale v prípade priemerných úrod a priemerného obsahu morfínu je nastavený tak, že by mohol roľníkom ponúknuť vhodnú alternatívu.

I keď tento rok vyzerá z hľadisko množstva zrážok atypicky, Zentiva verí, že poľnohospodári dosiahnu z pestovania maku primeraný zisk. Združenie Slovenský mak, kalkuje so ziskom u priemerných pestovateľov v rozsahu 100 až 300 eur z hektára.

Maku veria i družstevníci z Dunajskej Lužnej. Hlavný agronóm Rudolf Malinka už v prvom roku pestovania vyčlenil pre túto plodinu 100 hektárov. Mak nepestuje len na priemyselné účely, ale aj pre potravinárstvo. V ich prípade sa pestovanie maku stalo vítanou náhradou za cukrovú repu, lebo jej pestovania sa museli vzdať.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments