Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

ŽATVA: Každodenný dážd sťažuje prácu žatevných pracovníkov v Lúči na Ostrove

ŽATVA: Každodenný dážd sťažuje prácu žatevných pracovníkov v Lúči na Ostrove
insert_photocornishfarmhouse.co.uk - ilustračná foto

Nepriaznivé počasie sťažuje prácu žatevných pracovníkov a negatívne ovplyvňuje kvalitu obilia. Uviedol to pre TASR predseda Poľnohospodárskeho družstva (PD) v Lúči na Ostrove Alexander Kulcsár.

“V pondelok sme začali žať pšenicu tvrdú. Ak každý deň takto zaprší, žiaľ, potravinárske obilie stratí na kvalite,” povedal s tým, že zatiaľ je kvalita dobrá, ale suché jarné počasie a jarné horúčavy už majú za následok nižší hektárový výnos.

Predsedu družstva teší, že sa žatva začala v normálnom termíne, pretože ako tvrdí, ak sa žatva začne okolo 5. júla, úroda má dostatok času na dozretie a s kvalitou nie sú žiadne problémy. “Ak začíname v tretej dekáde júna, obilie je znehodnotené,” dodal.

Zdôraznil, že vzhľadom na poveternostnú situáciu je s úrodou repky, ktorú začali žať ako prvú, veľmi spokojný.

“Hektárový výnos je 37,5 metráka. Myslím si, že na okolí lepší výsledok nikto nedosiahne,” konštatoval predseda družstva, ktorý je presvedčený, že starostlivosť o rastlinu a dobrá práca kolegov priniesli svoj výsledok.

Hoci s úrodou repky je Kulcsár spokojný, znepokojuje ho predaj mlieka, ktorý je podľa neho pre družstvo najväčším problémom.

“Výkupná cena 0,17 eura (5,12 Sk) je taká nízka, že aj po prijatí rôznych opatrení očakávame katastrofu. V porovnaní s minulým rokom sa cena znížila o polovicu,” upozornil predseda.

Aj z tohto dôvodu sú podľa jeho slov na družstve nútení šetriť.

“Z krmiva sme vybrali rôzne komponenty, čo má za následok aj zníženie kvality. Dojíme menej a denno-denne zaznamenávame stratu. Situácia sa môže zmeniť až vtedy, keď sa naša vláda dopracuje k nejakému riešeniu,” myslí si predseda, ktorý vidí riešenie predovšetkým vo vytvorení garantovanej ceny mlieka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: cornishfarmhouse.co.uk - ilustračná foto

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments