Vo viniciach dozrieva slamové víno
Október je každoročne ideálnym obdobím na zber hrozna na slamové víno. Rozbehol sa už aj v Topoľčiankach, kde pôsobí náš najväčší vinársky závod.
„Máme krásne počasie, čo aj potrebujeme na slamový zber. Pri ňom platia písané zákony, že cukornatosť hrozna musí byť aspoň 21 percent normalizovaného muštometra. Nepísaným pravidlom je, že je vhodný zber v slnečnom počasí, lebo strapce sú suchšie, nie sú vlhké a tým pádom lepšie predídeme hnilobe a plesniam,“ vyjadril sa Zoltán Molnár, vinohradník z Topoľčianok.
Aktuálne vo viniciach v Topoľčiankach zbierajú asi 5 ton odrody frankovka červená. Tamojší vinári patria k jedným z mála, ktorý sa produkcii slamových vín venujú.
„Štandardne robíme slamový zber v októbri. Sledujeme stav hrozna, ale najmä cukornatosť, keďže vo finále chceme dostať 27 stupňov normalizovaného muštometra. Máme už skúsenosti, nakoľko sa asi hrozno vie dosušiť na povale za asi tri mesiace. Snažíme sa nájsť súlad aj s počasím,“ dodal Samuel Waldner z Vinárstva Topoľčianky.
Vinári v tomto roku avizujú, že hoci je úroda vo všeobecnosti asi o 20 percent menšia ako vlani, kvalitatívne je dobrá. Platí to nielen pri slamovom víne. Vinári totiž predpovedajú aj vysokú kvalitu cibébových vín a hrozienkového výberu.