Potravinársky priemysel by sa mal dostať medzi chránených odoberateľov energií. Pôjde predovšetkým o výrobcov základných potravín. O ich zaradení medzi chránené subjekty, ktoré tak nepocítia nedostatok energií ani v prípade ich výpadku, rozhodla vláda. Ide však zatiaľ len o zámer, nie o konkrétny krok v praxi. Na ten si ešte producenti potravín budú musieť počkať – najskôr budú musieť príslušné rezorty pripraviť legislatívu, ktorú musí schváliť aj parlament a podpísať prezidentka. O konkrétnom časovom rámci sa zatiaľ nehovorí.
Slovenská sebestačnosť vo výrobe bravčového mäsa je už len 20 percent! A môže byť horšie. Minimálne rovnako vážnym ohrozením chovateľov, ako je strach z rozšírenia afrického moru ošípaných, sa javí aktuálny vývoj cien elektrickej energie. Obavy pociťujú najmä poľnohospodári, kde okrem výkrmu ošípaných disponujú aj vlastnými prasnicami. Pri starostlivosti o ciciaky je spotreba elektrickej energie vyššia.
Najkomentovanejšie za 7 dní