Zadajte hľadaný výraz

Biopalivá Z domova

Renesancia chovu ošípaných sa nechystá

Minister pôdohospodárstva (MP) SR Vladimír Chovan dúfa, že slovenskí farmári budú mať v roku 2010 to najhoršie už za sebou. “Ceny komodít už začínajú oživovať,” uviedol v rozhovore pre TASR šéf slovenského agrorezortu.

Konštatoval, že “určitý posun nastal pri mlieku”. To sa však podľa neho zďaleka nemôže považovať za ukončenú vec. Slovensko je v EÚ príliš malým producentom mlieka.

“Otázne totiž je, ako sa bude vyvíjať situácia vo veľkých krajinách EÚ – tá bude na Slovensku ovplyvňovať cenu mlieka,” pokračoval.

Podľa Chovana je dosť možné, že drastický pokles výroby mlieka na Slovensku zapríčinil, že v tomto roku “už nevyrobíme možno ani 800 miliónov litrov mlieka”.

“U ošípaných už vieme, kde sme sa dostali. Tu sa zatiaľ nejaká renesancia chovov nechystá,” charakterizoval výrobu bravčového mäsa.

Pripomenul, že v roku 2009 sa pokračovalo so zatváraním prevádzok aj niektorých veľkoproducentov hydiny, ktorí sa nedokázali na trhu umiestniť.

V dôsledku chýbajúcej živočíšnej výroby bude v tomto roku problém s kŕmnym obilím.

“Trošku takým optimizmom je, že niektorí spracovatelia na Slovensku, najmä kukurice a olejnín, plánujú rozbehnúť nové prevádzky resp. ďalšími investíciami zvýšiť spracovanie týchto komodít na Slovensku,” informoval.

Spracovanie komodít podľa neho agrosektoru vždy pomôže.

“Je lepšie, keď sa agrokomodita spracuje u nás na Slovensku, ako by sa musela za drahé dopravné náklady vyvážať niekde do zahraničia,” myslí si minister.

Jedinou perspektívou pre poľnohospodárov je podľa Chovana snáď to, že ceny obilnín sú stabilizované niekde na úrovni 101 eur za tonu, sú v pásme od 95 do 115 eur/tonu.

“Analyzujeme ešte teraz so skladovateľmi, či by sa nejakým spôsobom nedalo pomôcť farmárom. Skúmame, či by sa nedal zorganizovať aj vývoz kŕmneho obilia. S potravinovým obilím totiž nie je problém, to sa zo Slovenska dá vyvážať,” uzavrel šéf agrorezortu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments