Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Podľa pestovateľa má zemiakarstvo pod Tatrami budúcnosť

Podľa pestovateľa má zemiakarstvo pod Tatrami budúcnosť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zemiaková sezóna pod Tatrami je tento rok podľa miestnych poľnohospodárov dobrá a adekvátna počasiu, ktoré v oblasti prevládalo počas vegetačného obdobia. To bolo poznačené predovšetkým suchom a množstvom zrážok.

“Zemiak je plodina, ktorá je plne závislá od množstva vody a tá tohto roku chýba. Cez vegetačné obdobie, kedy zemiaky vodu najviac potrebujú, padlo asi necelých 150 milimetrov vody,” konštatoval riaditeľ poľnohospodárskej výroby firmy AT TATRY v Spišskej Belej Peter Firek s tým, že optimálne množstvo vody je 350 až 400 milimetrov.

K zvyšovaniu cien podľa neho pod Tatrami nemalo dôjsť, hoci vody nebolo dostatok.

“Nie sme tí, ktorí zvyšujú ceny zemiakov, u nás je úroda stabilná a aj cena je každoročne vyrovnaná. S úrodou sme spokojní, dá sa povedať, že spokojní sme so všetkým, čo sa urodí,” dodal. V priemere sa tohto roku darí z jedného hektára vyťažiť 25 až 30 ton zemiakov.

 Poľnohospodárov však okrem slabých zrážok trápia aj stále častejšie nájazdy obyvateľov z okolitých osád, ktorí si chodia zbierať zemiaky, ktoré im nepatria.

“Každoročne musíme porasty zemiakov od začiatku až do konca sezóny strážiť 24 hodín denne, máme na to nasadených päť ľudí. Dochádza aj k stretom s týmito občanmi, tí si však už postupne zvykli na to, že si nenecháme ukradnúť úrodu a odvykajú si k nám chodiť kradnúť,” dodal Firek.

Strážením zemiakových polí sa spoločnosti zvyšujú náklady, čo sa však do konečnej ceny výrobku nedá nijako premietnuť. Keby však polia nemuseli strážiť, mohli by plodiny predávať o čosi lacnejšie.

Oblasť Spiša bola v minulosti známa pestovaním zemiakov, dnes je trend iný a viacero poľnohospodárov presedlalo na iné plodiny. V Spišskej Belej si však pestovanie zemiakov naďalej zachováva tradíciu.

“Situácia v slovenskom zemiakarstve sa podstatne zmenila, my sa stávame producentmi sadbových zemiakov a celá výroba konzumných zemiakov sa presunula na západné Slovensko, kde sú veľké spracovateľské firmy. My sme teraz na výmere asi jednej desatiny z celkových výmer, na ktorých sa pestovali zemiaky asi pred 20 rokmi,” vysvetľuje Firek s tým, že zemiakarstvo má pod Tatrami veľkú budúcnosť, pretože je to jediná rentabilná plodina v tomto regióne.

AT TATRY tento rok vysadilo osem rôznych druhov sadbových zemiakov na ploche 50 hektárov, podľa záujmu sadia aj na 100 hektároch pôdy.

“Táto oblasť je horská zemiakarská výrobná oblasť, ktorá je typická svojou nadmorskou výškou a dá sa povedať, že ten zemiak je tu chránený voči všelijakých chorobám a škodcom, ktoré sa v nížinách intenzívne vyskytujú,” doplnil Firek.

Sadbové zemiaky nesmú narásť do veľkosti viac ako päť a pol centimetra. Pod Tatrami ich poľnohospodári uskladnia a následne sa používajú na sadenie v ďalšej sezóne.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments