Ovocie zdraželo. Niekde výrazne
Ovocinárska sezóna tento rok priniesla viacero nástrah aj prekvapení. K najväčším problémom aj tento rok patrili jarné mrazy.
Málo marhúľ
„Mrazy trvali tento rok pomerne dlho a ovocinári na boj s nimi museli minúť nemalé finančné prostriedky,“ uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Napriek tomu jarné mrazy do značnej miery poškodili najmä úrodu kôstkovín.
„Veľké škody boli u marhúľ – tých sme mali dozretých na stromoch len asi 20 percent, pretože 80 percent úrody zničili mrazy. Pri čerešniach boli úrody asi 30 percent, pri slivkách a broskyniach predpokladáme polovičné úrody, ako by mohli byť,“ vyjadril sa Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.
Samozber
Broskyne a slivky aktuálne postupne v sadoch dozrievajú. Na rozdiel od marhúľ, ktoré väčšina pestovateľov pre nízke úrody ani neponúkala v samozberoch, pri aktuálne dozrievajúcich kôstkovinách sa sady pre samozberačov spravidla otvárajú.
„Pri slivkách môžeme úrodu zhodnotiť ako pomerne dobrú. Čo sa týka broskýň, tam máme úrodu asi 80 percentnú oproti vlaňajšku, čo nám ale umožnilo spustiť samozber. Ovocie je tento rok kvalitatívne veľmi dobré a tým, že je ho menej, má aj väčší kaliber,“ potvrdil Branislav Novosad, pestovateľ zo sadu Novosady pri Cabaj – Čápore.
Záujem o slovenské ovocie podľa neho u spotrebiteľov pretrváva, či dokonca aj narastá.
„Samozber nám uľahčuje veľa problémov. Dnes je stále veľmi ťažké zohnať pracovníkov do sadov, mzdové náklady sú vysoké a samozberom zabijeme dve muchy jednou ranou. Navyše, ľudia si oberú ovocie také, aké chcú a sú spokojní,“ dodal Novosad.
Ceny poskočili
Situácia v sadoch na Slovensku je rôzna. Závisí najmä od toho, nakoľko sa ovocinárom podarilo s jarnými mrazmi bojovať.
„Ak hovoríme o celkových úrodách ovocia, je úroda o niečo nižšia ako je dlhodobý priemer. Sú sady, ktoré majú úrodu na úrovni minulých rokov, ale sú aj také, ktoré sú doslova prázdne,“ vyjadril sa Marián Varga.
Vzhľadom na menšiu úrodu a vysoký dopyt tento rok narástli aj ceny ovocia, v ktorých sa odrážajú aj náklady na protimrazovú ochranu.
„My sme ceny zvýšili pri marhuliach o 30 percent a pri broskyniach asi o 20 percent. Ak by sme ponechali minuloročnú cenu, mali by sme veľa nespokojných zákazníkov, ktorým by sa ovocie ani neušlo,“ uviedol Branislav Novosad.
Vo všeobecnosti ceny najviac rástli pri marhuliach. Pri ostatnom ovocí ide v priemere o zdraženie o asi 10 až 12 percent.
„Cenová politika sa samozrejme netvorí na Slovensku. Odráža sa aj od zvýšených nákladov, pretože sad ošetrovať musíte, či v ňom ovocie máte alebo nemáte, náklady sú. Predpokladáme však, že u jabloní ceny rásť nebudú, a ak, tak len o nízke percento,“ vyjadril sa Varga z Ovocinárskej únie Slovenska.
Práve úroda jabĺk by mala byť zo všetkých druhov ovocia najlepšia a ak do nej nezasiahnu neočakávané vplyvy, mohla by historicky patriť k najlepším. Jadrové ovocie tvorí gro slovenskej produkcie, zatiaľ čo napríklad kôstkoviny len asi 20 percent.