Nemecké mäso sa na Slovensko môže doviezť cez Poľsko
Nemecké mäso s obsahom dioxínu sa môže z Nemecka do Českej republiky dostať cez Poľsko. Mäso z nemeckých spolkových krajín totiž vo veľkom odoberajú poľské firmy, ktoré ho prebaľujú a posielajú zmluvným partnerom. Informoval o tom server iDNES.cz, ktorý sa odvolal na Aktuálně.cz.
“Nemci využijú iba bravčové stehná, zvyšok mäsa ide do Poľska. Odtiaľ ho obchodníci vozia do Česka alebo na Slovensko,” povedal pre Aktuálně.cz jeden z obchodníkov s mäsom.
Túto okľuku pri dovoze mäsa potvrdil aj šéf Českej agrárnej komory Jan Veleba.
“Je to pravda, informácie o tom, že mäso z Nemecka sa do Česka dováža z Poľska, máme aj my,” povedal.
Veterinárna správa ČR to však považuje za poplašnú správu.
“To, čo je uvoľnené do obehu a potvrdené veterinárnou autoritou krajiny pôvodu, tak spĺňa podmienky zdravotnej nezávadnosti,” povedal pre iDNES.cz hovorca veterinárnej správy Josef Duben. “Je úplne jedno, či to príde cez Poľsko alebo Rakúsko. Ide o intrakomunitárny trh a čokoľvek je uvoľnené, je spôsobilé aj pre ostatné krajiny,” dodal.
Veterinárna správa momentálne preveruje mäso dovážané z Nemecka, zatiaľ ale na prítomnosť dioxínov nenarazila. V mäse sa dioxíny nevyviezli do žiadnej krajiny, látka sa objavila iba v britských potravinách vyrobených z kontaminovaných vajec.
Na mäso z Poľska sa Veterinárna správa zatiaľ zameriavať nemieni.
“Kontrolujeme na základe analýzy rizika všetky prípadné problémy, ktoré by mohli vzniknúť. Riziko zisťujeme napríklad na základe podozrenia, že mäso môže pochádzať z rizikových oblastí,” dodal Duben.
Prevenciu ale volia niektoré obchody. Napríklad spoločnosť Ahold si podľa Aktuálně.cz vyžiadala z Poľska potvrdenie, že mäso tamojšej firmy, ktorá pre reťazec produkuje mäso vlastnej značky AH Quality, je zdravotne v poriadku. Firma toto potvrdenie už aj dostala.