Hydinárska firma plánuje v Bošanoch postaviť novú halu, prinesie i nové miesta
Hydinárska spoločnosť EU Poultry plánuje v Bošanoch v okrese Partizánske postaviť novú výrobno-skladovú halu s administratívou. Do výstavby nového zázemia investuje približne 48 miliónov eur, investícia by mala do regiónu priniesť viac ako 400 pracovných miest.
Hlavnou funkčnou náplňou haly bude spracovanie hydinového mäsa do hotových polotovarov a ich expedícia do distribučných stredísk, informoval ďalej investor v zámere, ktorý predložil orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Výstavba podľa neho umožní spoločnosti rozšírenie svojho portfólia a zvýšenie pridanej hodnoty výrobkov.
Okrem výrobno-skladovej haly s administratívnym a sociálnym zázemím a skladovej haly počíta spoločnosť i s výstavbou súvisiacej infraštruktúry. Celková zastavaná plocha predstavuje viac ako 40.000 štvorcových metrov.
Vo výrobno-skladovej hale počíta s 35 zamestnancami v administratíve v jednozmennej prevádzke a 353 pracovníkmi v sklade a vo výrobe v trojzmennej prevádzke. V druhom objekte s piatimi zamestnancami v administratíve a 25 pracovníkmi v sklade.
Investícia v Bošanoch podľa spoločnosti reflektuje súčasné, ale i budúce požiadavky a nároky trhu.
“Realizácia navrhovanej činnosti v predmetnej lokalite neobmedzuje žiadnu z existujúcich prevádzok a bude sociálno-ekonomickým prínosom vzhľadom na predpokladané vytvorenie nových pracovných miest,” skonštatovala spoločnosť v zámere.
S prevádzkou chce začať v závislosti od získania povolení v treťom kvartáli roka 2026. Investičné náklady predbežne odhadla na 48,7 milióna eur.
Zámer výrobcu podporí i vláda SR. Na svojom rokovaní v máji mu schválila investičný stimul štyri milióny eur vo forme úľavy na dani z príjmu.
Od roku 2016 na Slovensku
Spoločnosť EU Poultry sa zaoberá spracovaním hydinového mäsa na mrazené a chladené polotovary. Spoločníkmi EU Poultry sú bratislavská spoločnosť WE Trade a fyzická osoba Dmytro Borodavka. Ten už v minulosti realizoval podnikateľské aktivity v potravinárskom sektore na Ukrajine a v strednej Ázii. Z dôvodu geopolitického vývoja sa po roku 2014 rozhodol zmeniť podnikateľské plány a od roku 2016 pôsobí na Slovensku. Aj v budúcnosti plánuje pokračovať v rozvoji najmä svojich slovenských obchodných aktivít.
EU Poultry po počiatočnom obchodovaní s výrobkami z hydinového mäsa začala sama spracovávať hydinové mäso v závode v Horných Salibách neďaleko Galanty.
Otázka: Bude súčasťou investície aj porážka hydiny?
Ak nie, potom nemôžeme hovoriť o prínose pre slovenské poľnohospodárstvo.
“Realista” nežartuj!
Hlavne, že nám “niekto” celé dni rozpráva o potravinovej sebestačnosti. Toto sú konkrétne kroky na jej (ne)dosiahnutie.
To, kde tú hydinu budú predávať je vec trhu. Keď sa dohodnú so slovenským Tescom, Kauflandom, Coop Jednotou atď., tak si myslím, že budeme môcť nájsť túto produkciu v chladničke aj my. Avšak keď sa nájde niekto v inom štáte, čo je ochotný zaplatiť viac, prečo by to mali predávať… Celý komentár »
Pane, myslím, že tá porážka a balenie tam bude. Veď inak prečo by tam bolo toľko zamestnancov a ešte ďalších xy ľudí v skladoch? Socializmus už skončil, prezamestnanosť tiež (aspoň teda v súkromnom sektore). 25 ľudí v sklade asi nebude prevážať krmivo. Je len zarážajúce, ako sa slovenskí poľnohospodári stále… Celý komentár »
Zamysleli ste sa, preco to ide robit na Slovensku? Odpoved je jednoducha: moze pouzit „Made in EU“, ale kurence budu z Ukrajiny. A netreba byt naivny a mysliet si, ze ju budu dodavat do spickovych restauracii vo Viedni a Parizi. Skonci v Biedronke a vy ju zjete. Ano vy! Plnu… Celý komentár »
bude sa tu prebalovať fajnové mäsko z Ukrajiny plné vitamínov a stopových prvkov