Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Chovateľov ošípaných trápia nízke dotácie, ministerstvo to chce zmeniť

Predovšetkým rozdiely v dotáciách pre farmárov v jednotlivých krajinách Európskej únie (EÚ) robili v uplynulých rokoch najväčšie problémy slovenským chovateľom ošípaných. Viacerí preto museli chovy obmedziť, alebo ich úplne zlikvidovať. V uplynulých mesiacoch sa ich navyše negatívne dotkla aj hospodárska kríza, ktorá má vplyv na ceny mäsa vo výkupe. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej konferencie o aktuálnych otázkach v oblasti podpory pre chovateľov ošípaných, ktorá sa konala v Rimavskej Sobote.

Podľa viacerých chovateľov i zástupcov Zväzu chovateľov ošípaných sa situácia tento rok zmenila, a to najmä pochopením a podporou Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR.
“Ak sme chceli situáciu zmeniť, museli sme rozmýšľať, ako podporíme cez dobytčiu jednotku súčasné stavy,” uviedol pre TASR minister pôdohospodárstva SR Stanislav Becík.

“Od 1. januára sme nastavili podmienky tak, aby sme na jednu dobytčiu jednotku (dve prasnice) poskytli 49,97 eura (1500 Sk). Je to spôsob, ako toto odvetvie znovu postaviť na nohy,” dodal.

Podľa ministra Slovensko vlani doviezlo bravčové mäso v hodnote 159,33 milióna eur (4,8 miliardy Sk). Rozdiel medzi vývozom a dovozom bravčového mäsa je 99,58 milióna eur (3 miliardy Sk). Z 90 % samozásobiteľnosti trhu bravčovým mäsom z domácich chovov v 90. rokoch uplynulého storočia, pokleslo toto číslo na dnešných 40 %.

“Väčšinu by sme si ale dokázali vyprodukovať sami,” podotkol minister.

Podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha stavy ošípaných každoročne klesajú. Vlani bol úbytok približne pätinový, keď na konci roku sa v krajine chovalo asi 748.500 ošípaných. Ešte aj tento rok sa ich počet zníži o asi 45.000 kusov. Stále menšie sú aj stavy prasníc. Vlani ich bolo asi 44.500 kusov.

“Ideálny stav prasníc pre dostatočnú reprodukciu by bol 85.000 až 90.000,” uviedol pre TASR Imrich. Vtedy by sme si sami vedeli vyrobiť 80 až 90 % bravčového mäsa. Kritizoval tiež výkupnú cenu bravčového mäsa.

“Dnes je cena na úrovni 1,1 eura (33,14 Sk). Prvý štvrťrok tohto roku sme tak prerábali asi 0,2 eura (6,25 Sk) na kilograme mäsa,” konštatoval Imrich.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments